Savijeti

 

Vaša glavna uloga kao roditelja rukometaša ili rukometašice je pružanje podrške, ljubavi te indentifikacija stabilnog okruženja u kojem se dijete može razviti kao sportista, ali i dobra osoba. Kao roditelj, Vi znate kako je važno imati pozitivan uzor u životu svakog djeteta. Preporučujemo Vam uvijek pokazati svom djetetu ‘’borilišta’’ u kojima su svi uključeni u sport. Tu ubrajamo saigrače, trenere, službenike, protivnike, navijače itd.

 

 

ODRASTANJE SPORTISTA/ POČETNA PERSPEKTIVA: Svaka odluka koju čine roditelji u podržavanju i usmjeravanje djeteta u odabrani sport bi se trebalo bazirati na osnovu onoga što je najbolje za dijete. Perspektiva "biti sportista" može pomoći djeci kako bi postigli više nego što bi inače, ukoliko su srasli sa idejom za pobjedom u kratkom roku. Opsjednutost osvajanjem može stvoriti strah od neuspjeha, što može rezultirati  manjom realizacijom od prosječne mogućnosti djeteta i time uznemiriti samo dijete. Budite oprezni sa svojim izgovorenim rečenicama podrške: "Ti si pobjedio ili pobijedila, sada si najbolji dječak ili djevojčica" je implikacija da ako izgube nisu najbolja djeca i da vrijede manje od ostalih. Najbolji primjer je pohvaliti dijete na lijep način sa riječima npr. ‘’Fantastičan trud, lijepo si igrao,odlično si igrala, bravo-ćestitamo!’’. Djeluje vrlo jednostavno, ali je sasvim dovoljno da se pokaže da se dijete potrudilo i da nije potrebno posebno veličati pobjedu ili umanjivati poraz.

 

ŠTA JE NAJBITNIJE OD SVEGA, stimulišite svoje dijete da se bavi sportom i redovno ide na treninge, pružite mu i ličnu podršku, potrudite se vodeći ih na treninge, nemojte da vaše obaveze uskrate djetetu obaveze treniranja jer će to koristiti i djeci i vama u to budite sigurni.